Flyttjänster med rutavdrag

Flyttjänster med Rutavdrag!

Från och med den första augusti 2016 kommer det vara möjligt att använda sig av RUT-avdraget även i samband med flytthjälp. RUT-avdraget är namnet på ett system som gör det möjligt för avdrag i samband med hushållsnära tjänster. Begreppet innefattar sedan tidigare tjänster som rengöring, tvätt och underhåll. RUT-avdraget har funnits sedan 2003, men det var inte förrän 2007 som det blev möjligt att få en skattereduktion genom att utnyttja de hushållsnära tjänsterna.

Varför RUT-avdrag för flytthjälp?

Syftet med att möjligheten att kunna göra RUT-avdrag för flyttjänster är, enligt regeringen, att minska den svarta arbetsmarknad som finns inom branschen i dagsläget, vilket anses kunna ske med hjälp av det nya regelverket. Den svarta arbetsmarknaden inom tjänster gällande flytt har visat sig vara betydligt högre än inom övriga sektorer. Än så länge finns det inga färdiga kalkyler över hur många arbeten som utökningen av RUT-avdraget kommer att leda till, men det är inom flyttbranschen so det väntas bli störst. Avdraget är en metod vars syfte är att stärka den svenska ekonomin.

Vad räknas som flytthjälp?

Det nya avdraget kommer att gälla den anlitade flyttfirmans arbetskostnad, vilket innebär att man som kund endast betalar halva kostnaden av flytthjälpen tack vare skattereduceringen. RUT-avdraget gäller även om man bokar och betalar en flytt innan första augusti, men då måste själva flytten utföras efter det angivna datumet, vilket innebär att det är datumet som flytten infaller på som avgör om RUT-avdraget är berättigat eller inte.

Få hjälp med andra flyttjänster

Det går även att använda sig av RUT-avdraget i samband med andra liknande tjänster sedan tidigare, som till exempel flyttstädning. Det är ett smidigt och enkelt sätt att undvika delar av den stress som kan uppstå i samband med en flytt. Eftersom blir det betydligt billigare än ordinariepris med hjälp av RUT-avdraget kan fler ha möjlighet att utnyttja städhjälp. Firman som anlitas ansvarar då för att alla rum städas ordentligt samtidigt som en garanti ges till kunden. Skulle städningen inte klara inspektionen från hyresvärden eller de nyinflyttade, då är det firman som tar ansvar för det.